2013-07-19

Dedication

This blog is dedicated to my Friend, Jaakko J. Wallenius, who left us on June 11, 2013.

Ours was a typical internet-friendship -- if there is such a thing. We met offline only once, and it was like meeting an old friend from way back: no awkwardness or uncomfortable silences. I have many such friendships now and I hope to have same kind of rapport with them as well -- if we ever meet.

What brought Jaakko and me together was our mutual interest in the philosophy of Epicurus. He had been at it for many years before I even became aware of Epicurus, and his writings are both extensive and in-depth. Which brings me to the "why this blog exists". I can't replace Jaakko (nor would I try such foolishness), but I'm going to write in addition to him. The truth is that when our friends (and we ourselves eventually) leave, those that stay should pick up the keyboard and continue on the trail blazed by the Wise Man from Samos 2300 years ago.

An eulogy for Jaakko

Jaakko's writings in English

Omistus

Tämä blogi on omistettu Ystävälleni, Jaakko J. Walleniukselle, joka poistui keskuudestamme 11. kesäkuuta 2013.

Olimme Jaakon kanssa tavallisia internetystäviä -- jos semmoisia on. Tapasimme netin ulkopuolella vain kerran, mutta se oli kuin vanhojen ystävien jälleentapaaminen: ei kiusallisuuksia tai epämukavia hiljaisuuksia. Nykyään samanlaisia ystävyyksiä on enemmänkin, ja toivon että minulla on heihinkin yhtä hyvä yhteys -- jos koskaan edes tapaamme.

Meitä yhdisti kiinnostus Epikuroksen filosofiaan, josta Jaakko oli kirjoittanut vuosia ennen kuin minä edes kuulin moisesta. Ja Jaakon kirjoitukset ovat sekä laaja-alaisia että syvällisiä. Mistä pääsenkin tämän blogin olemassaoloon. Jaakkoa en voi korvata (enkä moista hölmöyttä edes yrittäisi), mutta aion kirjoittaa hänen lisäkseen. Sillä kun ystävämme (ja lopulta me itse) poistumme, niiden jotka jäävät pitäisi tarttua näppäimistöön ja jatkaa tiellä, jonka rakentamisen aloitti Samoksen Viisas 2300 vuotta sitten.

Jaakon kirjoituksia suomeksi

No comments:

Post a Comment